Spillet er i gang: Ella Rathsmans vei mot en karriere innen spillutvikling 2Ella Rathsman har helt siden hun var liten visst at hun ville satse på en kunstnerisk karriere. Svensken, som fyller 20 år i sommer, fikk sin kjærlighet til kunst allerede på videregående skole i Linköping, der hun studerte 3D og animasjon ved MTU.

«Analog kunst føltes ikke som et alternativ, siden yrkesvalgene er ganske snevre», sier hun. ”Da jeg oppdaget digital kunst, var jeg solgt. Det finnes mange muligheter, og jeg får jobbe med noe jeg brenner for.”

Da det var på tide å velge høyere utdanning, begynte Ella å undersøke ulike utdanninger innen 3D. Hun fant flere lovende skoler i Sverige, men det var NABA (Nuova Accademia di Belle Arti) i Milano som skilte seg mest ut.

Det brede pensumet på NABAs BA-program i kreative teknologier, som inkluderer banebrytende teknikker som VFX-utvikling i sanntid, karakterdesign og animasjon, og motion capture-systemer, kombinert med muligheten til å prøve studere det første året av det treårige programmet, gjorde at hun til slutt ble overbevist.

”Det føltes som en flott mulighet til å studere i utlandet i ett år. Jeg hadde en følelse av at en internasjonal skole kunne gi meg flere muligheter etterpå”, minnes Ella.

Forbereder seg på en karriere innen spilldesign

Ellas karrieremål er klart: Hun ønsker å bli spilldesigner og skape figurer, ressurser og miljøer for spill. NABAs omfattende og raske læreplan hjelper henne med å utvikle ferdighetene hun trenger for å forfølge denne drømmen.

”Læringsmetoden er ganske rask, siden det er mye å lære i løpet av den tiden du er her. Du får et veldig bredt grunnlag med alle de forskjellige kursene”, bemerker Ella. Hun setter pris på balansen mellom teoretiske og praktiske kurs, som gir et solid grunnlag før man går videre til mer praktiske anvendelser.

Hun berømmer den tydelige erfaringen til lærerne, som er erfarne bransjefolk. Hun legger til at deres ulike undervisningsstiler kan være både en fordel og en ulempe, avhengig av hva slags elev du er. ”De har litt forskjellige tilnærminger til undervisning. Noen er mer pedagogiske, mens andre underviser som om vi allerede jobber i bransjen.”

En blanding av kultur og kreativitet

Å bo i designhovedstaden Milano har vært en omveltende opplevelse for Ella. Hun deler studio med en klassekamerat og har hatt stor glede av å fordype seg i byens pulserende kultur. Den travle metropolen er full av muligheter for utforskning og sosialisering, noe som gir internasjonale studenter et rikt bakteppe for studiene.

”Milano er en stor by med mye å gjøre. Jeg har fått mange nye venner. Alt avhenger av hvor sosial du er. Men siden alle i klassen deler en interesse, er det alltid et felles tema.”

Ella mener at NABA, innenfor universitetets vegger, representerer Milanos kunstneriske atmosfære. ”Skolen blir et kreativt rom siden det er så mange kreative studenter her. Det fungerer også med litt veggkunst i korridorene; de små detaljene utgjør en stor forskjell!”

Støtte og muligheter

Nå som Ella nærmer seg slutten av studiene i Milano, innser hun hvor viktig støtten og ressursene NABA tilbyr er for å komme i gang med en karriere. Selv om hun bemerker at mange av tjenestene er rettet mot andre- og tredjeårsstudenter, oppfordrer skolen alle studenter til å søke praksisplasser og tilbyr hjelp når det trengs.

”Disse tjenestene er veldig viktige, siden det er viktig med kontakter i denne bransjen. Jeg tror det er veldig viktig å komme seg ut og bygge seg opp.”

For dem som vurderer å melde seg inn på NABA, har Ella bare entusiastiske oppfordringer å komme med. ”Hvis du brenner for kunst, vil du ha utbytte av denne utdanningen. Ikke vær redd for at du ikke er god nok; du er her for å lære og utvikle deg.”