Ikke vær redd for å mislykkes, prøv dine sprøeste ideer 2Vi snakket med Bartolomeus som ble uteksaminert i 2018 fra bachelorstudiet i Design ved NABA. I dag driver han eget designbyrå og er et godt eksempel på mulighetene som finnes. Vi fant ut om de beste tipsene hans for å studere, hvorfor han valgte NABA og hvor enkelt det er å møte venner.

Hvorfor valgte du NABA?

Min mor er fra Milano. Etter videregående kom jeg inn på designsporet og følte at det var det jeg ville studere. Det var ikke så mange designskoler som var attraktive i Sverige, så jeg reiste ned til Milano for å besøke skolene som fantes. Jeg besøkte NABA og fikk et godt inntrykk! Jeg fikk se campus og hørte om studiene og hvor mye jeg fikk gjort. Jeg ble helt solgt umiddelbart. Jeg skal selvfølgelig studere her, og det gjorde jeg.

Bartolomeus studerte NABAs bachelorgrad (Bachelor of Arts) ved NABAs campus i Milano. Han beskriver Milano som en by hvor design hele tiden er tilstede i hverdagen med inspirasjon over hele byen. Han forteller hvordan han så mye flere muligheter i Italia, så å begynne å studere her var et enkelt valg.

Hvordan var det å studere ved NABA?

Praksisoppholdet var kjempebra, jeg lærte mye. Jeg er veldig fornøyd med skolen.

Men jeg var nok ikke helt klar. Gradjobben du gjør det siste året er stor og betydelig. Noe du må slite med, men som du lærer mye gjennom.

Å studere i Italia er annerledes sammenlignet med Sverige. Det er viktig å tørre og ta det inn over seg.

I løpet av universitetstiden knytter du deg til klassekameratene dine og også med bedrifter gjennom ulike arrangementer, utstillinger. Da kommer du i kontakt med bransjen, noe som gir mange muligheter!

Etter sine tre år i NABA dro han hjem til Sverige og begynte som praktikant i et designfirma som satset på interiør. Det gikk bra og etter 6 måneder startet han sitt eget firma, https://www.bartolomeus.com/

Jobber med interiørdesign for restaurant- og hotellbransjen. Jobber for tiden med et drømmeprosjekt! Et hotell sentralt i Stockholm hvor han har helt frie tøyler. Han beskriver hvordan hans kunstneriske sjel er veldig glad for dette. Han fikk direktivet «du kan gjøre hva du vil så lenge det blir bra».

Hvordan er det å jobbe med design?

Det er en utfordrende, men morsom bransje. Det trengs mange endringer og tilpasninger.

Det er nesten litt absurd å se ens sketsjer bli virkelighet. Å kunne gå inn på en restaurant og se noe som jeg har sittet og tegnet.

Nå hørte jeg at designselskaper i Italia leter etter folk. De mangler nesten litt arbeidskraft.

Hvilke råd har du til de som skal begynne å studere ved NABA?

Jeg var veldig fokusert på å studere, slik man gjør når man studerer en mer teoretisk utdanning. Men jeg lærte fort at det ikke handlet om det. Det handler mye mer om den kreative måten og å generere ideer. Jeg trenger ikke å kunne teorien ved å lese i en bok. Under mer som jeg lærer i løpet av prosessen. Du prøver og feiler.

Å ikke være redd for å feile, men heller å prøve ut sprøere ideer enn man tør å tro. Det setter lærerne pris på. De mest verdsatte studentene var de som hadde våget å presse reglene for hva design er. Det må du ta fra start – våge å teste egne og andres grenser i design. Det er høyt under taket på skolen.

Hvordan er det sosiale livet?

Det er et sponsorprogram – som kan være som et løft inn i det sosiale livet. Jeg ble med det første året på skolen og var også fadder på mitt tredje år. Det var supergøy!

Å finne venner er absolutt det enkleste! Det er ikke noe enklere enn å få venner. Alle er kunstneriske sjeler og utadvendte. Det er alltid noe som skjer – middager eller fester. Venner er det enkleste.